Dołącz do naszej społeczności
Fosfatydyloseryna – czym jest, właściwości, źródła w jedzeniu, suplementacja

Spis treści
Fosfatydyloseryna to naturalny fosfolipid, który występuje głównie w mózgu. Można ją znaleźć w niektórych produktach spożywczych i suplementach diety. Jej bezpieczeństwo zostało potwierdzone naukowo.
Z tego artykułu dowiesz się:
- czym jest fosfatydyloseryna i jakie ma właściwości,
- jakie są źródła fosfatydyloseryny w jedzeniu,
- czym są suplementy diety z fosfatydyloseryną.
Co to jest fosfatydyloseryna?
Fosfatydyloseryna (PS) to fosfolipid pochodzenia naturalnego, który wchodzi w skład błon komórkowych – cienkiej warstwy otaczającej każdą komórkę organizmu. Jest szczególnie istotna dla układu nerwowego, ponieważ aż około 50% fosfatydyloseryny syntetyzowanej przez organizm znajduje się w błonach komórkowych mózgu.
Dotychczas przeprowadzono wiele badań naukowych, w tym klinicznych z udziałem dzieci, które pozwoliły lepiej poznać ten związek. Udowodniły one jego znaczenie i bezpieczeństwo.
Jakie są źródła fosfatydyloseryny w jedzeniu?
Choć fosfatydyloseryna jest syntetyzowana w organizmie, występuje także w pożywieniu. Najwięcej znajdziesz jej w:
W literaturze wskazuje się, że spożycie fosfatydyloseryny w typowej zachodniej diecie jest często w granicach 130 mg/dzień 3 – co znacząco odbiega od poziomów stosowanych w badaniach klinicznych, szczególnie z udziałem dzieci (zazwyczaj ≥ 200–300 mg/dzień). To uzasadnia, dlaczego część osób decyduje się na suplementację tego składnika.
Suplementy diety z fosfatydyloseryną – co warto wiedzieć?
Suplementy diety z fosfatydyloseryną dostępne są głównie w formie kapsułek lub płynów. Związek ten pozyskuje się zazwyczaj z soi. Preparaty z fosfatydyloseryną często bywają łączone z kwasami omega-3, także w badaniach klinicznych[3]. Suplementację należy prowadzić zgodnie z zaleceniami producenta i pamiętać, że nie zastępuje ona zróżnicowanej diety.
Przypisy:
[1] Summary of Health Canada’s safety assessment of phosphatidylserine for use as a supplemental ingredient, https://www.canada.ca/en/health-canada/services/food-nutrition/public-involvement-partnerships/modification-list-permitted-supplemental-ingredients-enable-use-phosphatidylserine-soy/summary.html
[2] Souci SW, Fachmann E, Kraut H (2008). Food Composition and Nutrition Tables. Medpharm Scientific Publishers Stuttgart.
[3] The effect of phosphatidylserine containing Omega3 fatty-acids on attention-deficit hyperactivity disorder symptoms in children: A double-blind placebo-controlled trial, followed by an open-label extension§ I. Manor a,*,b, A. Magen a, D. Keidar a, S. Rosen a, H. Tasker a, T. Cohen c, Y. Richter c, D. Zaaroor-Regev c, Y. Manor c, A. Weizman a,b